F.M. ALEXANDER

Frederick Matthias Alexander werd in 1869 geboren op het Australische eiland Tasmanië. Als jongeling was hij gepassioneerd door acteren. Zijn succes met one-man shows met stukken van Shakespeare overtuigden hem om een professionele carrière uit te bouwen maar al spoedig doken ernstige problemen op met zijn stem en ademhaling.

 

Artsen verzekerden hem dat er geen medische oorzaak was, maar noch zij noch de stemtrainers konden hem verder helpen. Alexander redeneerde dat, aangezien ziekte uitgesloten was, de oorzaak technisch was en hij legde zich erop toe te ontdekken ‘wat het was wat ik deed dat de problemen veroorzaakte’.

In zijn zoektocht naar een oplossing voor dit, naar zijn aanvoelen persoonlijk en lokaal probleem, kwam Alexander tot een praktisch begrijpen van de werking van het hele menselijke organisme in activiteit. De principes die hij ontdekte en de techniek die hij ontwikkelde zijn toepasbaar voor iedereen en in alle omstandigheden. In Evolution of a Technique, het eerste hoofdstuk van zijn boek The Use of the Self, gepubliceerd in 1932, beschrijft hij zijn werkwijze, zijn vooruitgang en zijn tegenslagen.

Eenmaal verlost van zijn stemprobleem kreeg hij aanzienlijk succes als acteur. Hij wel snel vermaard om zijn stemgebruik en ademhalingstechniek. Zowel acteurs als zangers stroomden toe voor lessen, en artsen consulteerden hem voor patiënten met ademhalingsproblemen. Een vooraanstaand Australisch chirurg, Dr Steward McKay, steunde Alexanders werk, stuurde hem patiënten en beval hem aan bij zijn collega’s. Het was ook hij die bij Alexander aandrong om naar Londen te gaan zodat zijn techniek de erkenning zou krijgen die zij verdiende.

Van 1914 af begint Alexander ook les te geven in de VS. Zijn broer Albert Redden zette zijn werk daar verder. Tot Alexanders levensprojecten behoren de lerarenopleiding die hij stichtte in 1931 en ‘the little school’, opgericht in 1924. In de ‘the little school’ kregen de kinderen naast de gewone vakken ook les in de Alexandertechniek. Ze leerden er de techniek toepassen tijdens de lessen en het studeren.

In 1940 vluchtte Alexander met de kinderen van ‘the little school naar de VS. Drie jaar later, in 1943, keerde hij vervolgens terug naar Londen, waar hij opnieuw startte met het lesgeven en het opleiden van leraren. Hij bleef er de 10 laatste jaren van zijn leven, om er in 1955 te sterven op 86-jarige leeftijd. Onder zijn leerlingen waren onder meer George Bernard Shaw, John Dewey, Aldous Huxley, die allen zijn techniek publiekelijk promoten.

F.M. Alexander heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, waaronder Man’s Supreme Inheritance (1910), zijn eerste boek, en Conscious Constructive Control of the Individual (1923). Het belang van dit werk werd in 1937 ondersteund door een artikel in British Medical Journal. In 1932 publiceerde hij The Use of the Self en in 1941 The Universal Constant in Living.

1869: geboren in Tasmania, Australië
jaren ’90: begin van ernstige stemproblemen
1890-1904: Alexander blijft acteren en lesgeven in zijn techniek in Australië en Nieuw-Zeeland
1904: vertrek naar Londen
1910: Man’s Supreme Inheritance
1904-1924: geeft lessen in Londen en de VS
1923: Conscious Constructive Control of the Individual
1924: oprichting van ‘the little school’
1931: start van de lerarenopleiding
1932: The Use of the Self
1937: artikel in de BMJ dat het belang van Alexander’s werk ondersteunt
1940: vlucht naar de VS met de kinderen van ‘the little school’
1941: The Universal Constant in Living
1943-1955: in Londen, start opnieuw met lesgeven en het opleiden van leraren
1955: sterft in Londen op 86-jarige leeftijd