HISTORISCH OVERZICHT

De techniek van F.M. Alexander werd door hem ontwikkeld en onderwezen van 1890 tot in 1955. Hij gaf les in Australië, Londen en de Verenigde Staten. Van 1931 af begon hij ook leraren in zijn techniek op te leiden.

Na zijn overlijden in 1955 waren er slechts een 20-tal leraren. Zij vormden in 1958 de Society of Teachers of the Alexander Technique (STAT), de eerste professionele vereniging van Alexandertechniek leraren. De eerste jaren na Alexanders overlijden waren moeilijke tijden voor de techniek door het teruglopend aantal geïnteresseerden. walter.jpgToch bleven de eerste generatie leraren, met name Walter en Dilys Carrington, Wilfred en Marjory Barlow, Patrick MacDonald en Marjory Barstow, zijn werk verderzetten door het geven van privé-lessen en door het instandhouden van de lerarenopleiding.

Het is dank zij hen dat de techniek niet verloren gegaan is. De nieuwe generatie leraren zwermde uit over Europa, Israël, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten en startte op haar beurt lerarenopleidingen. Op dit ogenblik wordt de techniek over de hele wereld aangeleerd en zijn er opleidingscentra in de vijf continenten. Het aantal erkende leraren is gegroeid tot zo’n 3 à 4000.

Er zijn heel wat boeken, CD’s en DVD’s gepubliceerd over de techniek in de afgelopen 60 jaar, goede en minder goede. Hoewel vooraanstaande wetenschappers de techniek zeer waardevol vonden is er in de wetenschappelijke literatuur nog niet heel veel terug te vinden. Het accent van de leraren ligt immers vooral op het verder onderwijzen van de techniek en het uitbreiden van de toepassing ervan in andere domeinen (sport, muzikanten, acteurs, dansers, pedagogie…) eerder dan op het wetenschappelijk bewijzen dat de techniek werkt.

Enkele belangrijke momenten in de geschiedenis van de techniek zijn:

De toespraak van Niklaas Tinbergen in 1973 bij het aanvaarden van de Nobelprijs. Hij besteedde de helft van zijn lezing aan een enthousiaste beschrijving van de Alexandertechniek.

Het eerste Internationale Congres Alexandertechniek dat in 1988 werd georganiseerd. Sinds wordt het om de 4 jaar georganiseerd.

De studie die de British Medical Journal in 2008 publiceert en die de efficiëntie van de techniek evalueert voor mensen met rugproblemen. Dit verhoogt opnieuw de interesse van de wetenschappelijke wereld voor de techniek.

In Belgiëchez-betty.jpg

De Alexandertechniek werd op het eind van de jaren ’70 in België geïntroduceerd door Elizabeth Langford en Paul Collins. Beide werden getraind door de Carringtons in het Constructive Teaching Centre, een zeer invloedrijke school in London. De twee lerarenopleidingen in België worden op hun beurt geleid door leraren opgeleid door Elizabeth Langford.

Photograph of Walter Carrington: Jean M. O. Fischer © 2001